Masaža hrbtenice

Hrbtenica

hrbet povezaveHrbtenica predstavlja naše zdravje. Je trdna, a gibljiva opora, ki drži pokonci glavo in trup. Sestavlja jo 33 do 34 vretenc, ki se delijo na 7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 križnih in 4 do 5 trtičnih. Gledano s strani ima obliko črke S.

Naša hrbtenica je tesno povezana z organi v telesu. Vsako posamezno vretence ima neposredno povezavo s točno določenim organom v telesu. Vsakršna okvara organa zato ustvari napetost v določenem delu hrbtenice, medtem ko premik ali poškodba hrbtenice prav tako povzročita napetost v organih. Nasproti temu pa masaža hrbtenice uravnovesi in uskladi povezave med vretenci in telesom ter blagodejno vpliva na zdravje našega telesa.

Kakšna je protibolečinska masaža hrbtenice?

hrbet 1Protibolečinska masaža hrbtenice je edinstvena masaža, ki se izvaja pri vseh blažjih ter večjih težavah in poškodbah. Je ročna, močnejša in točkovno natančna obdelava mehkih tkiv, kot so mišice, vezno tkivo, kite, vezi, fascije in sklepi. S posebnimi prijemi se razbremeni obhrbtenične mišice, ki so vezane na vretenca, in se obdela vsako vretence posebej. Ob tem pa pomaga odpraviti tudi morebitne kalcinacije, vozle in zatrdline.

Z masažo in pritiskom na mišice in njihova narastišča se celotna hrbtenica ogreje, raztegne, mišice se sprostijo in postanejo ponovno prožne. Poveča se gibljivost po celi dolžini hrbtenice in rezultati so lahko hitro vidni.

Z masažo se pospeši odvajanje strupov, nakopičenih zaradi nezadostne prekrvavljenosti, ki je posledica nezadostnega gibanja. Zato je po masaži hrbtenice zelo priporočjivo popiti večjo količino vode, da toksine in odvečno tkivo, ki smo ga med masažo sprostili, voda odplakne iz telesa.
Protibolečinsko masažo izvajamo na posebnem stolu, prilagojenem masaži hrbtenice, ki je izredno udoben in blagodejno vpliva na telo, ter na masažni mizi.

VODA in hrbtenica

voda1Voda je nasploh ena bistvenih sestavin zdrave hrbtenice. Ob rojstvu je 80 % medvretenčnih ploščic sestavljeno iz vode. Stalna obremenitev hrbtenice povzroči, da medvretenčne ploščice izgubljajo vodo, zato moramo poskrbeti, da telo oskrbimo z dovolj tekočine. V nasprotnem primeru lahko ploščice izgubijo svojo prožnost in elastičnost, posledice tega pa so lahko obraba hrustanca, kalcinacije, zožitev medvretenčnih lin itd.

KDAJ je protibolečinska masaža priporočena?

hrbet2Protibolečinska masaža hrbtenice je priporočena ob blažjih ter večjih težavah in poškodbah
hrbtenice. Učinkovita je pri lajšanju hudih kroničnih bolečin in odpravi akutnih težav.

Primerna je za stare ter nove poškodbe hrbtenice, kot so hernija diska, išijas, posedanje vretenc, obraba hrustanca, problematična degenerativna stanja, lumbargo, trd vrat, zategnjene in zakrčene obhrbtenične mišice, bolečine v predelu ramenskega obroča, vozli, zatrdline, mravljinčenje v rokah, zatečene roke, glavoboli, migr
ene, vrtoglavice, šumenje v ušesih …
Učinki masaže so tudi izboljšana cirkulacija in pretok limfnih tekočin, večja prožnost hrbtenice in izboljšana drža.

Po  masaži hrbtenice se lahko naslednji dan pojavi blaga bolečina na hrbtenici, vendar le po prvih masažah.

Posamezna masaža stanje izboljša za nekaj dni in blažje težave lahko že po nekaj masažah izginejo. Več masaž v razumnih presledkih pa lahko odpravi tudi dolgotrajne kronične težave.

Drugi učinki

imagesaDokazano je, da z redno masažo zmanjšamo tudi marsikatero drugo nevšečnost. Tako nam masaža pomaga pri boljšem spancu, boljši koncentraciji, lajša stres, izredno blagodejno deluje na počutje nosečnic, lajša mišično napetost in togost, zmanjšuje mišične krče, omogoča večjo gibljivost sklepov, izboljša atletske sposobnosti, spodbuja globlje in lažje dihanje, zmanjšuje krvni tlak, krepi zdravje in prehrano kože, imunski sistem, odlična je za rehabilitacijo po poškodbah in operacijah, spodbuja sprošča
nje mentalne budnosti ter pomaga lajšati duševne težave. Daje nam občutek sproščenosti in prinaša dobro počutje.
b hernijacstanja hrbteniceisijas