Sol

sol1

Še vedno velja, da s soljo ne gre pretiravati. A to ne pomeni, da po njej sploh ne smemo poseči. Le nerafinirana mora biti, saj samo ta vsebuje kopico mineralov, ki krepijo zdravje. Dobrodejni pa sta še črna in himalajska sol.

sol1

Tudi pri soli obstaja razlika med rafinirano in nerafinirano.

Zakaj je nerafinirana, torej neobdelana ali naravna morska sol za nas zdrava in pri njej ne velja pravilo, da se je treba soli izogibati?

Zdrava je zato, ker vsebuje jod in številne druge minerale, ki so nujno potrebni za delovanje našega telesa in imunskega sistema. Izjemno pomembna je, saj vsebuje organske minerale, ki jih naše telo prepozna in jih lahko uporabi za različne funkcije. Na primer, v njej se nahaja organski jod, iz katerega naša ščitnica izdela potrebne hormone. Prav tako naravna morska sol poskrbi za tvorjenje želodčne kisline, ki je potrebna za urejeno prebavo in absorbcijo hranil. Sol uravnava bitje srca ter ureja nihanja sladkorja. Je bistvenega pomena za delovanje vseh telesnih celic in tvorbo energije. Ključna je za delovanje pljuč ter preprečuje mišične krče. Preprečuje pojavnost putike, skrbi za zdrav libido ter uravnava arhitektoniko spanja. Skrbi za prenos informacij do celic in je nujna za delovanje žlez.

Nerafinirani soli se res ne bi smeli izogibati; katera pa je potem tista, za katero velja pravilo, da je bolj zdravo, če svoje hrane ne solimo?

Kuhinjska namizna sol je rafinirana sol, ki dejansko vsebuje 97,5 % natrijevega klorida in 2,5 % dodanih kemikalij, kot je na primer anorganski jod, ki ga naše telo ne more absorbirati tako kot organskega.

Rafinirana, predelana sol je tista, ki ni zdrava, saj ne vsebuje hranil, temveč umetna belila, sredstva proti sprijemanju in naftne derivate. Prav tako ne vsebuje organskih mineralov, naše telo pa na primer anorganskega joda, ki ji je lahko dodan, ne more pravilno absorbirati.

Kako nam takšna sol škodi?

Predelana namizna sol je ravno tako škodljiva kot bela moka ali sladkor. Za naše telo je obremenilna, saj kopiči vodo znotraj celic in tako poruši zdravo ravnovesje tekočin v telesu. Takšna predelana sol res povzroča težave s pritiskom, kar za nerafinirano sol ne drži.

Jo v določenih količinah še vedno lahko uživamo?

Ne. Če si želimo lepo in zdravo starost, potem se rafinirani namizni soli raje izognimo. Prav tako ne pozabimo, da to sol vsebujejo kruhovski izdelki, razni namazi, slaščice, juhe v vrečkah, kocke za juho, siri in mesnine… Že z eno žemljo in dvema kosoma pice pokrijemo dnevno potrebo po soli. Za povrh pa to še ni tista zdrava, neobdelana.

Obstaja tudi črna sol.

V kakšnih količinah lahko torej uživamo nerafinirano sol? Ravno tako velja, da ne smemo pretiravati?

Seveda, z ničimer ne smemo pretiravati. Zdrava količina je za telo zdrava; če pa je je preveč, prav tako škoduje.

Priporočam do 5 gramov gramov naravne, nepredelane soli na dan.

V trgovini je na voljo veliko različnih vrst soli, od kuhinjske do kamene. Lahko morda na kratko pokomentirate vsako od teh vrst?

Morsko sol pridobivamo z izhlapevanjem morja. Takšna pot pridobivanja morske soli je najbolj zdravju prijazna, saj sol ohrani vse minerale.

Kameno sol pridobivajo v rudnikih ter jo kasneje meljejo in čistijo. Kamena sol je pravzaprav morska sol, ki je nastajala skozi milijone let, zaradi sušenja morja. Ampak jo po navadi zelo obdelajo in vsebuje veliko več umetnih dodatkov kot naravna morska sol. Vsebuje na primer aluminij, ki ga povezujemo z Alzheimerjevo boleznijo.

Kuhinjska namizna sol je rafinirana sol, ki dejansko vsebuje 97,5 % natrijevega klorida in 2,5 % dodanih kemikalij, kot je na primer anorganski jod, ki ga naše telo ne more absorbirati tako kot organskega. Sušijo jo na temperaturi nad 650 ºC, zaradi česar spremeni svojo naravno kemično strukturo ter povečuje možnost za nastanek različnih zdravstvenih težav.

sol2

Zela slaba je kuhinjska namizna sol, saj je rafinirana. Je pa zdrava himalajska sol (na fotografiji skrajno levo).

Poleg nerafinirane morske obstajata še dve vrsti soli, ki ju lahko uporabljamo, kajne?

To sta črna in himalajska sol. Črna sol se pridobiva iz vulkanskih območjih Pakistana in Indije. V indijski kuhinji se uporablja kot začimba, saj daje solatam in ostalim jedem poseben okus. Ta sol ima značilen vonj po žveplu in Ayurveda to vrsto soli uporablja pri različnih zdravstvenih težavah.

Himalajska sol se pridobiva ob vznožju Himalaje in vsebuje 84 mineralov in drugih elementov v takem razmerju, kot se nahajajo v našem telesu. Je morska sol, ki se nahaja 600 metrov pod našo površino, zaradi česar je zaščitena pred vsemi vremenskimi in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja. Ta starodavna morska sol se pod pritiskom gora počasi kristalizira in predeluje v roza skale, iz katerih izdelujejo tudi lučke, svečnike in številne druge predmete. Največje kose zmeljejo v kuhinjsko sol, ki vsebuje vse potrebne minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij.